De Dansende Huizen

Als we het hebben over uitjes in Amsterdam, die goed gecombineerd kunnen worden met de zo alom bekende rondvaarten, kunnen we van vandaag tot morgen schrijven. Er zijn tal van bezienswaardigheden, allen met hun eigen verhaal en uniciteit. Tijdens zo’n ritje wordt het door de gids parmantig voor je verhaalt. Een van de bekende bezienswaardigheden is de Dansende Huisjes op Amstel 100 tot en met 112. Wat is het verhaal achter dit fabelachtige bezienswaardigheid?

Bijzondere huizen

Amsterdam is bekend van de huizen die op een speciale extreme manier werden opgezet. Zo staat er het smalste huis in de wereld in Amsterdam. Daarnaast kun je ook een huis vinden die rondom een boom is gebouwd. Echt om van te fronsen. Maar huizen werden smaller gebouwd vroeger om de dure belastingen te ontkomen. Hoe smaller je huis, hoe goedkoper je belastingen werd. De Huizen werden in die tijd van hout gemaakt. Door de gevoeligheid van het hout voor vuur is bouwen met hout uiteindelijk afgeschaft. Amsterdam heeft tot tweemaal toe verwoestende branden meegemaakt.

Grondwater probleem

Verzakking van de bodem is in amsterdam niet vreemd. Het is al eeuwen een bron van zorg. Het grondwaterpeil is zo laag dat de fundering van huizen er last van kregen, vooral omdat ze op houten palen stonden. De huizen stonden overwegend onder water, met als gevolg paalrot en verzakkingen. De paalrot vond plaats wanneer het water opdroogde. Door de drassige bodem waarmee bouwkundigen in Amsterdam te kampen hebben, hebben huizen steeds last van de verzakkingen. Overwegend werden huizen aan de oever van de Amstel gebouwd, sinds jaren 1200.

De Dansende Huizen

De Dansende huizen hadden rechte tijden, maar zijn het probleem van de verzakkingen niet ontkomen. Ze hebben hebben wel heel veel ondergaan gaandeweg. Het heeft een hele lange geschiedenis. Verschillende personen met verschillende beroepen hebben er gewoond. Zo woonde er een ‘psychometrische seances’, oftewel geesten oproepen, die ervoor zorgde dat geesten daar ronddwaalden van overleden Amsterdammers. Ook zat daar jarenlang de redactie van de Vereniging tegen Kwakzalverij. Er bevond zich ook een bordeel op deze plek en het werd ‘De Balck int Oogh’ genoemd. Geen wonder dat hun voorkomen er zo een wankele beeld blijft vertonen.