Hoe kan ik beter zaken doen in het buitenland?

Door zaken te doen in het buitenland kun je je bedrijf naar een hoger niveau tillen. Je hebt een veel grotere potentiële markt en meer mogelijkheden. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zie hier voor meer tips en tricks over zakendoen in het buitenland.

Internationale klanten regelen

Een van de belangrijkste factoren voor het aantrekken van internationale klanten is een goede website. Het is een goed idee om een Engelstalige website te hebben. Als je je gaat richten op een land waar er geen Engels of Nederlands gesproken wordt, dan kun je je website het beste in de taal van dat land aanbieden. Hierbij moet je niet alleen denken aan het vertalen van teksten, maar ook aan de manier van schrijven voor de doelgroep. Volg daarom een cursus technisch Engels van https://www.ilc-talen.nl/technisch-engels/ of schakel een professionele vertaler in.

Houd rekening met cultuurverschillen

Als je met je bedrijf naar een ander land gaat, dan is het essentieel om rekening te houden met de cultuurverschillen die dat met zich meebrengt. In eerste instantie associeer je cultuur clashes misschien met landen buiten Europa, maar ook binnen Europa zijn er wel degelijk cultuurverschillen. Denk hierbij aan andere business etiquette of een andere manier van communiceren. Je doet er dus goed aan om je in de cultuur van het land te verdiepen voordat je er gaat zakendoen.

Werken met vreemde valuta

Als je met klanten werkt die zich niet in Europa bevinden, dan moet je ook rekening houden met eventuele vreemde valuta. Je factuur stuur je daarom als eerste in de valuta van je klant, zodat je het een stuk eenvoudiger voor hem kunt maken. Een factuur in andere valuta sturen hoeft niet zo moeilijk te zijn als je er speciale software voor gebruikt. Werk je vaker met klanten die de Euro niet als valuta gebruiken? Open dan een vreemde valutarekening. Je bent dan een stuk minder afhankelijk van fluctuaties.

Zorg voor de juiste betaalmethodes

In Nederland gebruiken we iDEAL vaak als betaalmethode, maar dit is niet het geval in het buitenland. Het is om deze reden essentieel om andere betaalmethodes aan te bieden voor je klanten. Als je PayPal en creditcard als optie hebt, kom je meestal al heel ver. Het is echter nooit een slecht idee om te kijken naar de meest gebruikte betaalmethodes van het land waar je je op gaat richten.